A. Internal relative informaion entropy
Charakteristika typové nevyhraněnosti chemického složení určité vody, představující jednu z možných hydrogeochemických aplikací (Jetel, 1975) relativní informační entropie.
Chemické složení vody se přitom zkoumá jako systém tvořený maximálním počtem n složek, charakterizovaný podílem p1 jednotltivých složek.
Tak např. vyjádříme chemické složení vod jako systém složek odpovídajících jednotlivým Palmerovým charakteristikám s podrobnějším rozlišením salinit podle Gazdy (1971).
V Gazdově klasifikaci chemismu vod, jde o systém s n-6 (současně se může ve vodě vyskytnout třeba 6 z Palmerových charakteristik upravených Gazdou).
Maximálně chemicky je vyhraněná voda, která obsahuje 100 %o jediné ze souboru složek (např. A2 = 100 ekv.%), má vnitřní relativní informační entropie hodnotu Hr = 0. Naproti tomu maximální nevyhraněná voda s Hr = 1, obsahuje 6 složek se stejným podílem pi = 1/6 = 16,66 ekv. %.
Při výpočtu v.r.i.e. se podíly složek vyjadřují ve formě desetinného zlomku.
Pomocí v.r.i.e. možno např. kvantitativně sledovat proces a stupeň míchání vod různého genetického původu např. vliv znečišťování podzemních vod a závislost vyhraněnosti na prostorových souřadnicích aj.
Výhodou je, že můžeme tyto jevy jedinou dostatečně spolehlivou a přitom jdenoduchou kvantitativní charakteristikou, v grafech, v mapách.